Hoppa till sidans innehåll

Historia


Förr i tiden


Kuriosa

1978 bildade Thomas Hägglund, Ulf Berglund och Anders Lundblad vattenskidklubben Skags VSK. Klubben hade då sin verksamhet vid Skagshamn.
Efter två år var man trött på det kalla havsvattnet och flyttade därför till Kvavedssjön.
Under dessa två år hade klubben vuxit i antal medlemmar. Thomas Hägglund var under dessa år ordförande för klubben och han minns fortfarande hur kul de hade.
Klubben var duktig på att försörja sig och detta gjorde man bl.a. genom att sälja gödsel. Detta visade sig vara en utmärkt affärsidé vilket Ulf Berglund kunde se i klubbens kassa eftersom han var kassör.
Pengarna användes till att köpa en ny båt eftersom de tidigare båtarna inte var några riktiga vattenskidbåtar. Den nya båten var en mahognybåt av märket Boer. Båten köptes av en klubb uppe i Lit utanför Östersund 1979.
Skags VSK ordnade varje år ett klubbmästerskap med tre grenar; slalom, trick och talangtävling. Det sistnämnda var en tävling som gick ut på att göra vad man ville med vad man ville. Detta var innan klubben byggde ett hopp, 1982. Den förste klubbmästaren blev Gunnar Olsson.
Skags VSK kände att det inte räckte med klubbmästerskapen så 1982 ställde man upp i Nordiska mästerskapen i Edsele och Mats Hägglöv åkte hem med en silvermedalj. 1984 köpte klubben en ny vattenskidbåt av märket American skier och man började med en vattenskidskola för att locka fler till klubben. Under slutet av 80- talet hade många av medlemmarna som grundat klubben dragit sig tillbaka. Men klubben lyckades överleva eftersom det fanns ytterligare ett gäng som var något yngre.
Under början av 90- talet slutade verksamheten i Kvaved, för att sedan återupptas av en ny styrelse 1997. Den bestod bland andra av eldsjälarna Andreas Nordstrand och Johan Franzén. Man renoverade båten, målade även om den, byggde omklädningsrum, pir med brygga, anlade slalombana, arrangerade uppvisningar med bl.a. barfotaåkning i Skagshamn mm. Man tog även upp tävlingsåkningen där flera av klubbens medlemmar deltog i olika slalomtävlingar arrengerade inom Nordsvenska vattenskidförbundet.

Verksamheten har sedan dess vuxit betydligt och Skags vattenskidklubb är nu starkare än någonsin förut! Nu har vi en ny styrelse med flera nya namn på listan, men skam den som ger sig, Johan Franzén och Andreas Nordstrand är i högsta grad fortfarande engagerade inom klubben.

Med nyvald ordförande av Jonas Nygård 2008 började jakten på en nyare vattenskidbåt och i juni 2009 köptes en Correct Craft modell Ski Nautique 196 årsmodell 2003 till klubben. Båten köptes från Danmark och är en mycket kompetent dragbåt som ger prestanda för att kunna träna för stora tävlingar som SM, NM, EM och VM. Satsningen på ungdomar är åter igång med olika aktivitetsdagar i samarbete med skolan. Klubben arrangerade under säsong -09 en slalomtävling där det visade sig att det går alldeles utmärkt att prestera toppresultat på Kvavedsjön. Klubben är idag mycket framgångsrik inom sporten och 2010 blev Jennifer Täfvander uttagen i U17 landslaget. På JEM i Österrike vann Jennifer en bronsmedalj i slalom och det nya svenska rekordet på 2.0/12m/55km.

Uppdaterad: 01 FEB 2012 09:34

Postadress:
Öviks VSK - Vattenskidor och Wakeboard
Olof Täfvander, Strandgatan 15
89133 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: 0720505770
E-post: olof.tafvander@sansa...

Se all info